Gedenkboom

Gedenkboom

Vrijdag 21 april 2017 is het herdenkingsmonument voor te vroeg geboren levenloze baby’s op de begraafplaats in Oldeberkoop officiëel onthuld.

Dit herdenkingsmonument is ontstaan uit een idee van bestuurslid Robert Froger in samenwerking met de kunstenaars Peter Hiemstra en Henk Slomp. Een levenloze baby ouder dan 24 weken moet namelijk, volgens de wet op de lijkbezorging, begraven dan wel gecremeerd worden. Een levenloze baby jonger dan 24 weken echter heeft wettelijk nog geen bestaansrecht. Waar kun je als ouders dan terecht? Om ook deze ouders een eigen en waardige gedenkplek voor hun baby te geven, is de Gedenkboom ontstaan.

De boom is gemaakt van Cortenstaal, de vruchten zijn van porselein. De boom symboliseert het leven van de familiestamboom, de witte porseleinen vruchten zijn kwetsbaar en sterk tegelijk en symboliseren daarmee de breekbaarheid van pril leven en de kracht om toch door te gaan. Op de vruchten kan een tekst worden geplaatst. 

U kunt de boom vinden in het nieuwe gedeelte van de begraafplaats tegenover de urnenmuur. Als u een kijkje komt nemen, is het de moeite waard ook even om de boom heen te lopen waarbij u steeds naar de boom blijft kijken, de boom lijkt dan als het ware te groeien.